5 SORUDA 7256 SAYILI KANUN KAPSAMINDA BAZI KAMU ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI
11.11.2020 tarihinde kabul edilen ve 17.11.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (“Kanun”) ile bazı kamu alacaklarının uygun faiz oranı ve esnek ödeme koşulları ile yeniden yapılandırılarak tahsilatı gerçekleştiril(e)memiş birçok alacağın tahsil edilmesi ve ödeme güçlüğü içerisindeki borçlulara ödeme kolaylığı sağlanması amaçlanmaktadır.
Bu çalışmada bahse konu Kanun ile getirilen “bazı alacakların yeniden yapılandırılması” konusu beş (5) soru başlığı altında kısaca ele alınmaktadır.
- Hangi Kamu Alacakları Kanun Kapsamında Yer Almaktadır?
Kanun birçok kamu alacağını kapsamakta olup, Kanun ile genel itibariyle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının (YİKOB) Kanun’un yayımlandığı tarih itibarıyla kesinleşmiş olmak kaydıyla 31/8/2020 tarihine kadar olan vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacaklar ve 6183 sayılı Kanun kapsamında takip ve tahsil edilen alacaklar ile belediyelerin, su, atık su ve katı atık alacağı gibi alacakları yeniden yapılandırılmaktadır.
Bazı kamu alacaklarının ise Kanun kapsamı dışında tutulduğu görülmektedir. Buna göre aşağıdaki alacaklar Kanun kapsamı dışındadır:
- 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında düzenlenmiş idari para cezaları (En yaygın örneği maske, sosyal mesafe cezalarıdır.),
- 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’a göre verilen idari para cezaları,
- 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları (Bunlar; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Rekabet Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumudur.)
- Adli para cezaları,
- 08.2020 tarihinden sonraki dönemlere ait olan alacaklar,
- İhtilaflı, uzlaşma kapsamında, dava süreci devam eden (kesinleşmemiş) alacaklar.
- Yapılandırma ile Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar ve Sağlanan Kolaylıklar Nelerdir?
Kanun’a göre, vergi, sigorta ve diğer kamu borç asıllarının tamamının Kanun’da belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla alacak asıllarına bağlı ceza, faiz, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilmektedir.
Vazgeçilen bu tutarların yerine Kanun’un yayım tarihine (17.11.2020) kadar yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarına göre hesaplanacak tutarın ödenmesi gerekir. Bu tutarın ödenmesi şartıyla faiz, gecikme faizi, gecikme zammı silinir.
Kanun kapsamında; Yİ-ÜFE aylık değişim oranları; Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği 31/12/2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1/11/2016 tarihinden itibaren aylık %0,35 oranını (bu Kanunun yayımlandığı ay dâhil) ifade etmektedir.
Alacak aslına bağlı olmayan feri alacakların (vergi cezalarının) ise %50’sinin tahsilinden vazgeçilmektedir.
- Yapılandırmadan Kimler Faydalanabilir?
Açıklanan kapsamda kalmak koşulu ile kamu tüzel kişilerine kesinleşmiş, ihtilafsız borcu bulunan borçlu veya mükellefler 7256 sayılı Kanun’un sağlamış olduğu ödeme kolaylığından yararlanmak için başvuruda bulunabilirler.
- Başvuru Nereye ve Hangi Süre İçerisinde Yapılmalıdır?
Kanun’un 3. maddesine göre, yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükelleflerin/borçluların 31.12.2020 tarihine kadar ilgili idareye başvurmaları ve ilk taksiti vergi borçları için 31.01.2021, sigorta borçları için 28.02.2021 tarihine kadar ödemiş olmaları gerekmektedir. Başvurucular, müracaatlarını E-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi kanallarıyla da yapabileceklerdir.
- Yapılandırma Kapsamında Ödemeler Nasıl Yapılacaktır?
Yapılandırma için başvurmuş olanlar, tercihlerine göre peşin, iki taksit halinde veya 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitler halinde ödeyebilecek ve her bir taksit 2 ayda bir ödenecek şekilde yapılandırmadan faydalanabileceklerdir.
Başvurucunun peşin veya iki taksitle ödeme seçenekleri dışında kalan seçeneklerden birini tercih etmesi halinde taksitler ödeme süresine bağlı olarak belli bir katsayıyla artırılacaktır. Buna göre;
- 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,045,
- 9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,083,
- 12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,105,
- 18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,15,
oranında hesaplanan tutardan artırım yapılacaktır.
Hesaplanan tutarların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde, katsayı uygulanmayacaktır. Ayrıca ilk iki taksit süresi içinde peşin ödeme yapılırsa, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlarda indirim yapılacaktır. Bu çerçevede; peşin ödemeyi tercih eden borçlulara hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 oranında indirim yapılacak, ilk iki taksit ödeme süresi içinde borcun tamamını ödeyen borçlulara ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 oranında indirim uygulanacaktır.
© 2021 BOSCA Hukuk
BOSCA Hukuk, Türk ve Yabancı müvekkillerine hukukun her alanında hizmet vermektedir. Bu yazı, Türkiye’de hukuk alanındaki güncel gelişmeleri müvekkillerimiz ve diğer ilgililer ile paylaşmak amacıyla hazırlanmış olup, hukuki görüş veya tavsiye teşkil etmez. Gerektiğinde özel hallerde, hukuki tavsiye alınmalıdır.