10 ADIMDA BORÇ YAPILANDIRMA KURUMU OLARAK KONKORDATO
- Borçlu
Borçlu, iflasa tabi olan veya olmayan kişilerden olabilir. İflâsa tâbi borçlunun alacaklıları da konkordato teklif edebilir.
- Konkordato Sebepleri
Borçlunun; vadesi gelmiş borçlarını ödeyememesi, vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunması, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin borca batık olması konkordato sebeplerindendir.
- Konkordato Teklifi
Borçlu, Asliye Ticaret Mahkemesine dilekçe ile İcra ve İflas Kanunu “İİK” md. 286’da belirlenen belgelerle birlikte konkordato talep eder. Yetkili mahkeme adi borçlu için borçlunun yerleşim yeri, iflâsa tâbi borçlu için borçlunun muamele merkezi mahkemesidir.
Konkordato teklifinde bulunan kişi; borçlunun kendisi ise, teklifle birlikte konkordato projesi sunmalıdır. Alacaklı ise, mahkemenin borçluya vereceği kesin süre içinde projeyle birlikte diğer belgelerin de sunulması istenir. Borçlu sunmazsa, konkordatonun başarı şansı bulunmadığından, teklif reddedilir.
- Geçici Mühlet Kararı Verilmesi
İİK. md. 286’da belirlenen belgeler eksiksiz olarak verilmişse 3 ay geçici mühlet verilir ve bu süre en fazla 2 ay daha uzatılabilir. Geçici mühlet kararı, niteliği itibariyle tedbir kararıdır. Kesin mühlete kadar alacaklı hakları ile borçlunun malvarlığının korunması amaçlanır. Bu sürede geçici konkordato komiseri atanır ve diğer gerekli muhafaza tedbirleri alınır.
Mahkeme, geçici mühlet süresinde konkordato nedeninin ortadan kalkması veya konkordato amacının gerçekleşmesi hâllerinde, borçlu ve konkordato teklifinin alacaklı tarafından yapılması durumunda alacaklıyı (ve gerekirse diğer alacaklıları da) dinleyerek mühletin kaldırılmasına karar verebilir.
- Kesin Mühlet Kararı Verilmesi
Mahkeme, geçici mühlet içerisinde, kesin mühlet kararı verilmesine ilişkin bir duruşma günü belirler. Geçici konkordato komiseri duruşmadan önce raporunu yazılı olarak mahkemeye sunar.
Duruşmada, mahkeme borçluyu ve konkordato teklifinde bulunan alacaklıyı ve gerektiğinde geçici komiseri dinler. Ayrıca geçici mühlet kararına itiraz eden alacaklılar varsa bu itirazlar hakkında da bir karar verilir.
Geçici mühlet süresi içinde konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğu anlaşılırsa 1 yıl kesin mühlet verilir. Bu süre 6 aya kadar uzatılabilir. Kesin mühlet kararı ile konkordato komiseri de atanır.
- Alacaklılar Kurulu Oluşturulması
Zorunlu bir organ olmayıp, ihtiyaca binaen oluşturulan ihtiyarî bir organdır.
Kesin mühlet kararı ile birlikte mahkeme, gerekli görmesi halinde, bir alacaklılar kurulu oluşturulmasına karar verebilir.
Alacaklılar kurulu, komiserin de görüşü alınarak, kesin mühlet içerisinde uygun görülecek bir zamanda oluşturulur ve sayıları yedi kişiyi geçmemek üzere tek sayıda oluşturulur. Kurul üyeleri özellikle farklı alacak grupları ve rehinli alacaklar da dikkate alınarak belirlenir; bu kapsamda farklı alacaklı gruplarının hakkaniyetli bir şekilde temsilinin sağlanmasına özen gösterilir.
- Alacaklıları Toplantıya Davet ve Alacaklılarla Müzakere
Konkordato projesi müzakere edilir.
Konkordato dosyası kendisine tevdi edilen konkordato komiseri, mahkeme tarafından başkaca işler ile görevlendirilmediği sürece, borçlunun işlemlerine nezaret eder. Ancak bununla birlikte Kanun ve Yönetmelik tarafından konkordato komiserine verilmiş bazı görevler vardır.
Alacaklılar ilanda belirtilen yer ve zamanda, borçlunun konkordato projesini müzakere etmek üzere komiser başkanlığında toplanır. Komiser toplantıda öncelikle alacaklılara borçlunun durumu hakkında bir rapor sunar. Ayrıca borçlu da gerekli açıklamalarda bulunmak ve kendisine sorulan sorulara cevap vermek üzere toplantıda hazır bulunmak zorundadır.
Adi konkordatoda, borçlunun ön projesinde yer vermiş olması kaydıyla proje rehinli alacaklılarla da müzakere edilebilir. Borçlu tarafından böyle bir teklifte bulunulmaksızın rehinli alacaklılarla müzakere söz konusu olmaz. Ancak projenin rehinli alacaklılar tarafından kabul edilip edilmemesi bir tasdik şartı değildir.
- Konkordato Projesini Tasdik İçin Mahkemeye Sunma
Konkordato komiserinin son görevi, yedi gün içerisinde hazırlayacağı rapor ile konkordato dosyasını, müzakere edilmiş ve oylanmış konkordato projesi ve kendi gerekçeli raporu ile birlikte mahkemeye sunmaktır.
Konkordato projesi, konkordato komiserinin gerekçeli raporu ile birlikte mahkemeye sunulur.
- Konkordatonun İncelenmesi ve Tasdiki
Konkordato dosyasının ve konkordato komiserinin raporunun mahkemeye teslim edilmesinden sonra duruşma günü ilan edilir. Bu ilanda mutlaka itiraz etmek isteyenlerin üç gün içinde itiraz sebeplerini bildirmek zorunda oldukları ve dilerlerse duruşmaya katılabilecekleri hususuna yer verilir.
Tasdik edilen konkordato, konkordatoya tâbi olmakla birlikte olumsuz oy kullanan alacaklıları da bağlar. Bu bağlayıcılık kural olarak tasdik kararı ile başlar.
Tasdik ya da red kararına karşı kanun yoluna gidilebilir.
- Konkordatonun Feshi
Kendisine konkordato hükümleri çerçevesinde ödeme yapılmayan her alacaklı, tasdik edilen konkordato ile kendisine sağlanan hakları muhafaza etmek kaydı ile, konkordatoyu tasdik eden mahkemeye başvurarak sadece kendisi için konkordatonun feshini isteyebilir. Şayet mahkeme bu alacaklı bakımından konkordatonun feshine karar verirse, bu alacaklı konkordato hükümleri ile bağlı olmaktan kurtulur. Borçluya karşı cebri icra takibi yapabilir.